فهرست مطالب

پژوهش های انسان شناسی ایران - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1401)

نشریه پژوهش های انسان شناسی ایران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پویا علاءالدینی*، مریم رحیمی صفحات 9-34
    شمار زیادی مهاجر افغانستانی طی چند دهه گذشته برای زندگی بهتر یا کار و کسب درآمد در ایران ساکن شده اند. آنان پس از سال ها حضور در ایران توانسته اند تا حدی جای خود را به عنوان اقلیتی با اشتراکات فرهنگی در شهرها و روستاهای کشور پیدا کنند. اما بیشتر افغانستانی ها علی رغم حضور طولانی مدت و تلاش هایی که برای ارتقاء شرایط خود کرده اند در گروه های حاشیه ای و محروم جامعه ایران قرار گرفته اند. این مطالعه با بهره گیری از مفاهیم شهروندی، تبعیض های چندگانه و طرد و ادغام به تحلیل وضع رفاهی و اجتماعی زنان مهاجر افغانستانی در تهران می پردازد. طی پژوهش میدانی، از روش کیفی برای فهم شرایط زنان مهاجر افغانستانی در محلات محمودآباد، فرحزاد و باغ آذری در شهر تهران استفاده شده است. به طور مشخص، 20 مصاحبه با زنان افغانستانی و 5 مصاحبه با فعلان مدنی این حوزه انجام شده و نتایج آن ها مورد تحلیل قرار گرفته است. در این مقاله، ابتدا ساختار خانوادگی، تحصیلات و اشتغال مهاجران براساس منابع و داده های آماری این حوزه و یافته های پژوهش در سه محله توصیف و تحلیل می شود. سپس، دسترسی محدود زنان مهاجر افغانستانی به خدمات رسمی در کنار وضع شهروندی آنان مورد بحث قرار می گیرد. سرانجام، سازوکارهای مواجهه آنان با وضع موجود در پیوند با فرایندهای طرد و ادغام برجسته می شود، که عمدتا شامل دسترسی به خدمات ارایه شده از سوی موسسات غیردولتی و خیریه ها است.
    کلیدواژگان: ادغام، افغانستان، تبعیض چندگانه، تهران، زنان مهاجر، طرد
  • مریم رفعت جاه*، حورا توسلی صفحات 35-56
    با توجه به اهمیت فضای خانگی در شکل گیری و تربیت احساسات و به جهت اهمیت نقش زنان در خانه و خانواده در این پژوهش چگونگی احساسات زنان در فضای خانگی و نحوه بروز آن در این فضا را مورد مطالعه قرار داده ایم.. در این پژوهش که با رویکرد کیفی اجرا شده، از فنون متعددی برای گردآوری داده ها بهره گرفته ایم. نمونه مورد مطالعه با توجه به معیار های اشتغال و تحصیلات دانشگاهی، به شیوه هدفمند انتخاب شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه و مشاهده و ویژگی های جمعیت شناختی و داده های تکمیلی توسط پرسشنامه گردآوری شده،و مجموعه داده های حاصل از کاربرد فنون مختلف با رعایت اصل کل نگری، مورد تحلیل قرار گرفته است.یافته های پژوهش نشان می دهد که فعال بودن و اختیار داشتن زنان در امور خانه و خانواده، داشتن فعالیت اجتماعی، شاغل بودن، تحصیلات عالی داشتن، وحرکت به سمت افزایش آگاهی و توانمندی و در مجموع توجه و برآورده کردن نیازهای روانی و جسمانی، در بروز و ظهور احساسات مثبتی چون رضایت، شادی، احساس اثربخشی و توانمندی و نیز در کنترل و مدیریت احساسات منفی همچون سرخوردگی، عصبانیت، خشم، غم، دلتنگی و ملالت و افسردگی در زنان مورد مطالعه تاثیر دارد و می-تواند به آنها کمک کند تا احساسات خود را در مسیر مثبت و سازنده ای هدایت کنند. از این رو توجه به نیازهای جسمانی، روانی و عاطفی زنان و پرورش روحیه مشارکت در امور خانگی و احترام به حقوق انسانی مادران زمینه بهروزی و سعادت خانواده را فراهم می سازد .واژگان کلیدی: فضای خانگی، فضای فیزیکی، تربیت احساسات، احساس اثربخشی، احساس توانمندی، مدیریت احساسات،
    کلیدواژگان: احساس توانمندی، احساس اثربخشی، تربیت احساسات، فضای خانگی، فضای فیزیکی، مدیریت احساسات
  • سمانه نظیف، حامد وحدتی نسب*، کورش محمدخانی صفحات 57-81
    بیشتر باستان شناسان تا میانه ی قرن بیستم، نیمی از گروه های انسانی یعنی؛ «زنان» و نقش های گوناگونی که در مسیر دگرگشت جوامع انسانی داشتند را نادیده گرفته بودند. زنان همچون مادران محدود به حوزه ی خانگی درنظر گرفته می شدند. تقسیم کار جنسیتی و خانواده ی هسته ای همچون رویدادی طبیعی درنظر گرفته می شد و شکار مردان، شتاب دهنده ی نخستین، در دگرگشت انسان پنداشته می شد. جنبش های زنان در دهه های 1960 و 1970، دیدگاه های دگرگونی از تحول جوامع انسانی را پدید آورد که بر نقش های زنان متمرکز شد. اگر در آغاز، فمینیست ها دغدغه ی جست وجوی زنان در منابع را داشتند، امروزه بسیار فراتر رفته و پنداشت ها از مفاهیم جهانی جنس، جنسیت و فردیت را به چالش می کشند. ولی بسیاری از باستان شناسان از برچسب فمینیست فاصله می گیرند و بر این باورند که پژوهش های جنسیتی دامنه ی گسترده تری از مقوله های جنسیتی را دربر می گیرد. در خاور نزدیک، پژوهش های جنسیتی از دهه ی 1990 به گونه ای جدی پی گرفته شد و همچنان نیاز به پژوهش ها با کاربست نگره ها و روش های نظام مند به روشنی احساس می شود. شوربختانه در باستان شناسی ایران، موضوع جنسیت و زنان تا اندازه ی زیادی نادیده گرفته شده است و پژوهش های انگشت شماری انجام شده است. در این نوشتار به بازگویی شکل گیری پژوهش های زنان و جنسیت در باستان شناسی می پردازیم. با وجود دامنه ی گسترده ای از رویکردها، هیچ نگره یا مکتب فکری واحدی به جایگاه برتری نرسیده است، و هنوز هم در بسیاری از پژوهش ها نگاه مرد محور جریان اصلی پژوهش را پیش می برند.
    کلیدواژگان: باستان شناسی، باستان شناسی جنسیتی، جنسیت، زنان، فمینیسم
  • سعید اسلامی راد*، امیلیا نرسیسیانس صفحات 83-118
    این مقاله تاملی بر سویه کوییر در روش شناسی نظریه سیاسی ژاک رانسیر است. برای رانسیر، امر سیاسی بیش از هر چیز کنشی زیبایی شناختی است که توزیع امر حسی در نظم پلیس و چگونگی مواجهه با جهان را تغییر می دهد. نظم پلیس به مثابه نظم نمادین، نظمی بدنی و فضایی است که از طریق توزیع امر حسی، برخی شیوه های اندیشیدن، گفتن و دیدن و رویت پذیری خاصی را بواسطه بدن ها ایجاد می کند. وجه زیبایی شناختی کنش سیاسی به دلیل نوآوری و گستراندن مرزهای حواس، به باز-توزیع این نظم می پردازد. به منظور درک از چگونگی کنش سیاسی در نفی نظم پلیس و هویت های نمادین به روش شناسی نظریه کوییر و نظریات رانسیر اشاره می شود. سپس، با تاسی از رژیم های سه گانه هنری رانسیر، الگوی سه گانه ای از رژیم های بدن در مطالعات جنسیت ارایه می گردد تا نشان داده شود که بدن کوییر به مثابه بدنی زیبایی شناختی، ذیل مفهوم بدن بدون اندام (ژیل دلوز و فلیکس گتاری)، چگونه به بدن/سوژه سیاسی مدنظر رانسیر نزدیک می شود. برای درک وجه کوییر نظریه سیاسی رانسیر و بعد سیاسی نظریات جودیت باتلر ذیل ایده اجراگری توجه می شود. در ادامه به منظور تحلیل سیاست های هویت/تفاوت و سیاست کوییر به تطبیق آرای رانسیر با اکسل هونت (نظریه به رسمیت شناسی) پرداخته خواهد شد. در پایان، برای روشن ساختن بهتر پیوند نظریات رانسیر با سیاست کوییر به نظریه تاثر و توزیع عواطف و کارکرد آن بر/میان بدن ها اشاره می گردد تا از یک سو اقتصاد سیاسی عواطف در نظم پلیس و از سوی دیگر، نحوه و امکان کنش سیاسی توسط فرودستان در برابر این توزیع بررسی گردد.
    کلیدواژگان: توزیع امر حسی، زیبایی شناسی و سیاست، سوژه سازی، نظریه کوئیر، نظم پلیس
  • محمد گنجی*، زینب امیدی، مینا هلالی ستوده صفحات 119-152
    عشق یکی از موضوعات مهمی است که در سال های اخیر به خصوص در ایران موردتوجه صاحب نظران علوم اجتماعی قرارگرفته است. تحولات مناسبات اجتماعی تا سطح روابط عاطفی نیز نفوذ پیدا کرده و گونه جدیدی از انتظارات را رقم زده است تا جاییکه می توان ادعا کرد وجود عشق در مناسبات میان فردی دغدغه اکثر افراد است. پیامد این تحول پژوهشگران حوزه های مختلف به بررسی موضوع عشق در جامعه از چشم اندازهای مختلف پرداخته اند و حجم انبوهی از تحقیقات پیرامون این موضوع شکل گرفته است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و گونه های عشق ازطریق روش فراترکیب تلاش دارد با واکاوی در یافته های پژوهش های پیشین به این سوال پاسخ دهد که چه ابعاد، گونه و مسیرهای تحولی از عشق را می توان در میان پژوهش های انجام شده شناخت. ازاین منظر این پژوهش ازنظر هدف نظری بوده ومحقق پس از بازبینی مقالات مرتبط آن ها را با یکدیگر ترکیب کرده است. بنابراین پس از بررسی های اولیه ونظر متخصصان این حوزه، ازسال های 1388 تا1400، 21 مقاله از میان 114 مقاله رصدشده درپایگاه های اطلاعاتی به عنوان جامعه آماری انتخاب ومورد بررسی وارزیابی دقیق صورت گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهند تاکنون در4 مضمون اصلی و 33مضمون سطح دوم پیرامون ابعادو انواع عشق درجامعه ایران، تحقیق صورت پذیرفته که پس از طی مراحل متعدد مدل مفهومی مرتبط بااین موضوع ارایه شده است. فهم نتایج این مطالعه که ماحصل تحقیقات پیشین است می‎تواند به عنوان راهنمای جامع برای محققان در این حوزه عمل کند
    کلیدواژگان: ابعادعشق، انواع عشق، تحولات مفهومی عشق، رویکرد فراترکیب، عشق
  • سید محمد مهرنیا*، ندا آشوری صفحات 153-179
    استفاده از پوشاک سکه دوزی شده طی پنج قرن اخیر در لباس زنان ایرانی به عنوان یک فرهنگ وارداتی رایج گردید، این پژوهش در پی ریشه یابی خاستگاه اصلی و چگونگی ورود این هنر و نحوه گسترش این آرایه در پوشش زنان ایرانی است، آغاز ورود مسکوکات بر روی لباس زنان ایرانی از دوره صفویه بوده است. تبیین عوامل رواج این هنر در پنج قرن اخیر ایران نیز بخشی از هدف پژوهش حاضر خواهد بود. استفاده از سکه با طرح پرندگان، با تصور دریافت نیروهای نهفته در نقوش حک شده در سکه ها که با اعتقادات شمنی آمیخته شده بود، باوری را در میان زنان ایرانی ایجاد کرد که منجر به استفاده گسترده از سکه دوزی در میان این زنان گردید. این مقاله با شیوه توصیفی-تحلیلی و بر اساس نظریه گفتمان قدرت میشل فوکو جهت دستیابی به زمینه های پذیرش فرهنگ وارداتی سکه دوزی در میان زنان قاجار، صفوی و ماقبل آن نگاشته شده. نتایج حاصله موید آن است که در پی آشنایی زنان ایرانی با پوشش سکه دوزی زنان اقوام ترک که در دوره صفویه تحت عنوان قزلباش به شکلی گسترده به ایران وارد شدند با همان هدف دریافت نیروهای ماورایی نقوش مندرج در سکه ها، مبادرت به استفاده از سکه هایی با نقوش جدید با هویت و ماهیت ایرانی از قبیل بز، ماهی، مار و شیر نمودند که در فرهنگ ایرانی مقدس شمرده می شدند.
    کلیدواژگان: سکه دوزی، پوشاک زنان ایرانی، گفتمان قدرت، هویت بخشی، پوشاک زنان ترک تبار
  • الهه پنجه باشی* صفحات 181-208
    نقاشی های دوره قاجار به لحاظ سبک هنری در انتقال فرهنگ دارای اهمیت است، مراسم و آیین های ازدواج و مراسم خواستگاری، مهریه، بله بران، حنابندان و آداب و رسوم ازدواج ایرانی درنسخه خطی دوره قاجار درشش مجلس نقاشی که در مجموعه بونامز(حراج آثارهنری درانگلستان) مورد مطالعه قرارمی گیرد. هدف ازاین پژوهش پی بردن به سیرازدواج ایرانی و بازتاب آن درنقاشی با  ویژگی های تجسمی این دوران می باشد. سوال پژوهش این است که ازدواج درفرهنگ ایرانی دوران قاجار دارای چه مراسمی بوده و در نقاشی های مورد بحث چگونه تصویر شده است؟ بازتاب آن در شش مجلس این پژوهش چگونه تصویرشده است؟ روش تحقیق دراین پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و با استفاده ازمنابع کتابخانه ای و بررسی نمونه نقاشی های حراج بونامز تحلیل و شیوه تحلیل آثار براساس منابع مکتوب، با اصول و قواعد تجسمی به کاررفته در نقاشی دوران قاجاراست. نتایج این پژوهش نشان می دهد ازدواج سنتی ایرانی دردوره قاجار دارای آداب و رسوم و مراسم مختلفی بوده و این مراسم دراین نسخه نادر نقاشی قاجاری تصویرشده و با اشعاری ازحافظ و سعدی مرتبط با موضوع تصویرتزیین شده است.ویژگی های بصری و ساختاری نقاشی دردوره قاجار با موضوع ازدواج ایرانی در این تصاویر نشان داده شده است و ازنظر نوع نقاشی، تزیینات، پوشش زنان و مردان، خوشنویسی و استفاده از اشعار فارسی مرتبط، ترکیب بندی و... نشان از ارتباط پیوسته این مجموعه دارد.
    کلیدواژگان: آداب و رسوم، ازدواج ایرانی، قاجار، مراسم سنتی، نقاشی
  • محمد افروغ* صفحات 209-241
    سنگ تراشی و حجاری، یکی از کهن ترین هنرهای سنتی و کاربردی است که از سابقه ای کهن در میان تمدن ها و به طورخاص ایران، برخوردار است. هنری بومی و دیرین سال که جلوه های آن در پیکرتراشی و آفرینش انواع تندیس و مجسمه های یادبودی، نمودار است. در این میان، شیر سنگی، از برجسته ترین مصنوعات و دست کنده فرهنگی و نمادین در هنر حجاری و پیکرتراشی است که در جغرافیای وسیع بختیاری سابقه ای دیرینه دارد. از دیگر سو، فهم و شناخت علل خلق آثار هنری در میان اقوام و عشایر و درک مفاهیم پنهانی و بنیادین حاصل از نگرش و باورهای هنرمندان، نیازمند به کارگیری شیوه های علمی و مرتبط با هنرهای بومی و از جمله شیرهای سنگی است. بر این مبنا، در مقاله حاضر رویکرد مردم شناسی هنر، جهت کشف مفاهیم و معناهای ضمنی، انتخاب و به کار گرفته شده است. مقصد و هدف این رویکرد این است که هرگونه تحقیق جهت کشف و یافتن معناها و کارکردهای آثار هنری و نقوش آن ها، می بایست در بستر فرهنگی جامعه ای صورت پذیرد که آثار هنری در آن تولید شده اند. چیستی و چرایی آفرینش شیرهای سنگی در بختیاری، انواع فرم ها ، پرسش اصلی این پژوهش است. برخی از یافته های این پژوهش شامل موارد زیر است: آفرینش شیرها صرفا جنبه یادبودی و به جهت گرامی داشت یاد و نام و خاطره مردان شجاع و دلیر در ایل بوده است. شیرهای سنگی به دو نوع قدیمی(فرم انتزاعی) و جدید(طبیعی و ریال و به صورت محدود انتزاعی)، تقسیم بندی می شود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی هنر، بختیاری، تزئین سنگ تراشی، شیر، هویت
  • ایوب امیدی* صفحات 243-271
    کولیان، مردم دوره گردی هستند که در سراسر دنیا پراکنده اند و مجموعه ای از آداب و رسوم مختلف را در فرهنگ خود، جای داده اند. به همین دلیل، شناخت خاستگاه و آشنایی با نحوه زندگی آن ها از لحاظ تحقیقات مردم شناسی سودمند است. اهمیت و تاثیر آن ها به حدی است که بسیاری از شاعران در آثار خود به ذکر زیبایی و ویژگی های آنان پرداخته اند. این پژوهش که از نوع مطالعات کیفی است، می کوشد به روش میدانی و کتابخانه ای به بررسی منشا، پراکندگی، ویژگی ها و تعداد تقریبی خانوارهای کولیان- با تکیه بر استان های ایلام و کرمانشاه- در نقاط مختلف ایران بپردازد. نویسنده با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش گلوله برفی به مصاحبه با چهل تن از افراد بومی و کولیان استان های ایلام و کرمانشاه پرداخته است. نتایج بررسی ها که طی دو سال انجام گرفت، نشان می-دهد: کولیان همان داسیه ها (نجس ها) از طبقه فرودست هند هستند که به دلایلی ازجمله اختلافات مذهبی، نداشتن جایگاه اجتماعی مناسب، فقر و... طی سالیان متمادی، مهاجرت کردند و به دلیل این که بخش اعظمی از این مهاجرت ها از راه کابل انجام گرفت با لقب کولی/کابلی خوانده شده اند و رفته رفته چنین صفتی به عنوان لقبی عام برای سایر مهاجران به کار رفته است. اغلب مردان کولی، درشت اندام و سبزه که خالکوبی هایی بر دست و بازو دارند و برخی به مشاغلی چون ختنه گری، کفاشی، آهنگری، خوانندگی، ساخت ابزار موسیقی و وسایل چوبی می پردازند؛ برخی از زنان آن ها نیز با پوستی سبزه و خالکوبی هایی بر چانه و مچ دست به گدایی و تن فروشی گرایش دارند. با بررسی های میدانی در مناطق مختلف کشور، مشخص شد که استان های فارس، کرمان، لرستان و کرمانشاه به ترتیب بیش ترین تعداد کولی ها را در خود جای داده اند.
    کلیدواژگان: ایلام، پراکندگی، تعداد خانوار، شیوه زندگی، کرمانشاه، کولیان
  • علی نوراللهی* صفحات 273-335
    اقتصاد ایل های مورد پژوهش(خزل، ملکشاهی و کلهر ایوان) در وحله اول بسیار ساده و ابتدایی می نماید که بر تولید و مصرف و بطور کلی اساس آن بر پروروش گوسفند و بز استوار است. به طوری که گوسفند را می توان ستون اصلی و شاکله این اقتصاد به شمار آورد، بعد از آن بز از نظر تعداد نیز دومین حیوان اهلی به شمار می رود که این عشایر برای استفاده از موی و کرک، گوشت و پوست آن نگهداری می کردند. ترکیب این دو حیوان نیز بیانگر وضعیت اقتصادی خانوار ها به شمار رفته و می رود . درکنار نگهداری دام به کشاورزی و داد و ستد با جوامع دیگر می پردازند که دراین مبادلات بیشتر تولیدات خود را عرضه می کردند. بنابراین بررسی سیستم اقتصادی ایل های کوچ نشین ساکن در غرب زاگرس مرکزی(ایلام) می تواند تا حدودی روشن کننده بسیاری از ابهامات در دوران پیش از تاریخی و تاریخی(به ویژه کاسیان) و حتی دوره های بعد باشد. این موضوع زمانی اهمیت پیدا می کند که با استقرارها و داده های باستان شناسی روبرو هستیم که نشان دهنده تبادلات اقتصادی و فرهنگی گسترده ای بین نواحی غرب زاگرس مرکزی با نواحی بین النهرین است، اما ماهیت این تبادلات و چگونگی آن نامشخص است و باستان شناسان فقط به تشابه و مقایسه این داده ها اکتفا کرده اند. بنابراین پرداختن به سیستم اقتصادی ایل های غرب زاگرس مرکزی که می تواند علاوه بر جنبه های داخلی اقتصاد این کوچ نشینان بخشی از سوالات و زوایای پنهان این مروادات را برای پژوهشگران روشن نماید. بر این اساس کوشیده شد، تا ضمن بررسی اقتصاد کوچ نشینان و زمینه های بومی این اقتصاد، سپس به مطالعه عوامل مختلف از جمله جمعیت، جنگ و غارت و مراکز مبادلاتی و شیوه های داد و ستد این کوچ نشینان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: غرب زاگرس مرکزی، سیستم اقتصادی کوچ نشینان، ایل خزل، ایل ملکشاهی، ایل کلهر ایوان
  • عمار احمدی* صفحات 327-352
    در طول تاریخ ایران روس ها چهار مرتبه متجاوزگرانه وارد خاک آذربایجان ایران شده اند که موضوع این پژوهش مرتبه چهارم ورود روس هاست. موضوع این تحقیق اختصاصا روز سوم شهریور 1320 می باشد. در این پژوهش سعی شده روحیه سلحشوری مردم مرزنشین آذربایجان که در آن زمان تحت تاثیر شور و هیجانات وطن پرستی و ارزش های ملی و اسلامی قرار گرفته بود، مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. این تحقیق میدانی با روش مشاهده مشارکتی و از طریق مصاحبه با آخرین بازماندگان از تاریخ اجتماعی مردم مرزنشین آن زمان آذربایجان انجام گرفته است که در آن از چارچوب نظری ژرز بلاندیه با مفهوم قدرت مقدس سیاسی، استفاده شده است. شناسایی این افراد خاص از بین مردم مرزنشین آذربایجان از بیله سوار مغان استان اردبیل گرفته تا مرز شهر جلفای استان آذربایجان شرقی و جمع آوری مصاحبه ها از سال1387 شروع و تا 1398 ادامه داشت. نتیجه این تحقیق مردم شناختی علاوه بر معرفی مختصر برخی از شهرها و روستاهای مرزنشین آذربایجان و نقش اجتماعی مردم آنها در روزهای مقاومت و همچنین معرفی و شناساندن 102 انسان جان باخته و ایثارگر در راه وطن و ارزش های ملی و اسلامی ایران، بلکه مطالعه و بازشناخت همچنین ثبت روحیه وطن پرستی و سلحشوری مرزنشینان آذربایجان در دفاع از تمامیت ارضی کشور ایران را نشان می باشد.
    کلیدواژگان: آذربایجان، ایران، شهریور، 1320، مرزنشینان
  • اعظم علیخانی* صفحات 353-371

    این پژوهش کیفی مردم نگارانه با روشی توصیفی- تحلیلی و با هدف تحلیل مضمونی مختصات مطالعاتی است که اسناد ازدواج- نمونه ای از مواد فرهنگی مکتوب در مردم شناسی- را مورد مداقه قرار داده است. پس با ارایه شمایی کلی و توصیفی از این نوع آثار مدون، طبقه بندی و استخراج شاخصه های آن ها و سپس ظرفیت های پژوهشی این دسته از آثار مبتنی بر مولفه های نظری و روشی در این جستار ارزیابی شده اند. بر اساس یافته ها، می توان دو دسته از آثار را در حوزه مطالعات فوق شناسایی کرد؛ نخست، آثاری که فقط به گردآوری داده ها، استنساخ و یا انتظام بخشی آن ها بسنده کرده اند و دوم، آثاری که پژوهشگران تلاش داشته اند تا شرح هایی درباره این حوزه از مواد فرهنگی مکتوب ارایه کنند. وجود و حضور چنین مختصاتی در این نوع آثار، موجب غنای ظرفیت های تحقیقی آن ها شده است که می توان ظرفیت های مذکور را در چهار محور اصلی برشمرد: معرفی میدان های مختلف تحقیق این نوع از مواد فرهنگی مکتوب؛ ارایه نمونه هایی از اسناد بازخوانی شده ازدواج و توصیفات دقیق از آن ها؛ فراهم آمدن زمینه برای تحلیل تفسیری و پرداختن به این مواد فرهنگی به منزله جزیی از یک کل در پدیده فرهنگی- اجتماعی ازدواج؛ شکل دادن یک طبقه بندی و ارایه مقولات موضوعی و توجه اندک به ارایه الگوهای معنایی. در نتیجه برپایه بینشی مردم شناختی، می توان نوعی چشم انداز ترسیم کرد تا با تکیه بر آن به شناخت ساختارهای ذهنی نویسندگان و پژوهشگران حوزه مواد فرهنگی مکتوب- اسناد- ازدواج ایران دست یافت.

    کلیدواژگان: اسناد ازدواج، ایران، بینش مردم شناختی، تحلیل مضمون، فرهنگ، مواد فرهنگی مکتوب
|
  • Pooya Alaedini *, Maryam Rahimi Pages 9-34
    Over the past decades, a large number of migrants from Afghanistan have come to Iran in search of a better life or for work. They have been able to carve out a place as a minority group with some shared culture in the country’s urban and rural areas. Yet, despite their long presence in the country and their efforts to improve their lives, most migrants from Afghanistan continue to be among Iran’s marginalized or deprived groups. Leveraging such concepts as citizenship, multiple discrimination, exclusion, and integration, this paper analyzes the welfare and social status of Afghanistani migrant women in Iran. A qualitative approach was employed for field research targeting female migrants in Mahmudabad, Farahzad, and Bagh-e Azari neighborhoods of Tehran. Specifically, the investigation relied on 20 interviews conducted with Afghanistani women and another five carried out with active civil society stakeholders. The paper first describes and analyzes the migrants’ family structures, education, and employment. It then discusses the limited access of Afghanistani migrant women to formal services as well as their citizenship status. Finally, their coping mechanisms in relation to exclusion and integration are highlighted, which mainly consist of accessing services offered by non-governmental organizations and charities.
    Keywords: Afghanistan, exclusion, Integration, migrant women, multiple discrimination, Tehran
  • Maryam Rafatjah *, Houra Tavasoli Pages 35-56
    Emotions are an inescapable and undeniable part of human beings. Due to this importance, many theorists including anthropologists and sociologists have formulated different theories on the source of emotions. Some focus on the biologic base of of emotions while others emphasize on the socio cultural factors in both shaping and appearing of them (H. Turner 2016:1) Those who subscribe to the social source of emotions including Susan Schutz, consider “interaction” as the basis of emotions. They believe emotions are shaped and trained through the social interactions in the places such as home,, school, work place, etc.Although, the manifestation of emotions based on social context may very by individuals. For instance, an individual might feel depression or sadness caused by distance or separation from loved ones through the internalized socialization process.Because of the importance of emotions in every human’s cognitive process, thoughts and behavior and the fact that home environment is one of the most important grounds in the birth or the cultivation of emotions, this research aims to study how women’s emotions emerge and manifest at the domestic space.
    Keywords: Domestic space, physical space, sense of effectivity, sense of empowerment, sentiments' control, sentiments' training
  • Samaneh Nazif, Hamed Vahdati Nasab *, Kourosh Mohammadkhani Pages 57-81
    Most archaeologists, by the middle of the twentieth century, have been ignored half of the human groups, meaning women and the various roles they had in the evolution of human societies. Women’s movements in the 1960s and 1970s made way to an altered views of human societies evolution that focused on women’s roles. If in the beginning, the feminists had the dilemma of looking for women in the primary sources, today they could go on much beyond and challenge assumptions of universal notions such as sex, gender, and subjectivity. However, many archaeologists have distanced themselves from the feminist label, arguing that gender research covers a wider range of gender categories. In the Near East, gender research has been pursued seriously since the 1990s, albeit a clarified need for research using systematic theories and methodology. In Iranian archaeology, a handful of studies have been conducted on the subject of gender and women. In this article, the formation of research on women and gender archaeology have been recounted. Despite the wide range of approaches, no single theory or school of thought has risen to a position of preeminence, and the androcentric view still carry the mainstream research in many studies.
    Keywords: archaeology, feminism, gender, gender archaeology, Women
  • Saeid Eslamirad *, Emilia Nercissians Pages 83-118
    This article tries to show the queer aspect of Jacques Rancière's methodology in his political theory. For Rancière, the political is an aesthetic act that changes the distribution of the sensible in the police order and how to face the world. Police order is a corporal and spatial order that creates particular ways of thinking, speaking, seeing, and visibility through the distribution of the sensible by the bodies. The aesthetic side of political action deals with redistributing this order due to expanding the boundaries of senses. Then, based on the triple regimes of Rancière's art, a triple model of body regimes in gender studies is presented to show how the queer body as an aesthetic one, under the concept of the body without organs, approaches the political subject/body in Rancière's view. To comprehend the queer side of Rancière's theory and the political dimension of Judith Butler's theory examine the idea of performativity. Subsequently, to analyze politics of identity/difference and queer politics, Rancière's thoughts compare with Axel Honneth's theory. To clarify the link between Rancière's theories and queer politics, the affect theory and distribution of emotions and their function on/between bodies is referred to, as the political economy of emotions.
    Keywords: aesthetics & politics, distribution of the sensible, police order, Queer theory, subjectivation
  • Mohammad Ganji *, Zeinab Omidi, Mina Hellali Sotoodeh Pages 119-152
    Love is one of the important topics that has beenthe focus of social science experts in recent years,especiallyin IranThe changes in social relationships have penetrated tothe level of emotionalrelationshipsandhavecreated a new type of expectations, to the point where it can be claimed thattheexistenceofloveininterpersonal relationships is the concern of most peopleAs a result of thisdevelopment,researchersfrom different fields have investigated the issue of love in societyfromdifferentperspectives anda large volume of research has been formed around this issueWith theaimofidentifying the dimensions andtypes of love through the metacomposite
  • Seyed Mohamad Mehrnia *, Neda Ashoori Pages 153-179
    The use of coin-embroidered clothing in Iranian women's clothing became common during the last five centuries as an imported culture. Explaining the factors of popularization of this art in the last five centuries of Iran will also be part of the purpose of this research. The use of coins with the design of birds, with the idea of receiving hidden forces in the designs engraved on the coins, which was mixed with shamanic beliefs, it created a belief among Iranian women that led to the widespread use of coin embroidery among these women. This article has been written in a descriptive-analytical manner and based on Michel Foucault's theory of power discourse in order to achieve the acceptance of the imported culture of coin embroidery among Qajar, Safavid and pre-Qajan women. The results confirm that following the acquaintance of Iranian women with the coin-embroidered cover of Turkish women who entered Iran extensively during the Safavid period under the name of Ghezelbash, with the same goal of receiving transcendental forces, the motifs on the coins were used. They made new designs with Iranian identity and nature, such as fish, which were considered sacred in Iranian culture.
    Keywords: Coin embroidery, Identity, Iranian women's clothing, Discourse of Power, Turkish women's clothing
  • Elaheh Panjehbashi * Pages 181-208
    Marriage ceremonies and rituals, courtship ceremony, dowry, yeshiva, hannabandan and Iranian marriage customs in the manuscript of Qajar period in the sixth Majlis painting which is studied in Bonams collection.The purpose of this research is to find out the Iranian wedding series in the six mentioned paintings and to know about the marriage ceremony in this era and its reflection in the painting with visual characteristics of this era. The question of the research is, what ceremonies and stages did marriage have in the Iranian culture of the Qajar period and how is it depicted in the discussed paintings? How is its reflection depicted in the six Majlis of this research? What visual characteristics can be seen in these Qajar manuscript paintings with the theme of marriage? The research method in this research is descriptive-analytical and by using library sources and examining the samples of Bonams auction paintings, the analysis and method of analysis of the works is based on written sources about Iranian marriage and its ceremonies and the reflection of this culture with the visual principles and rules used in the painting of the Qajar era.The results of this research show that the traditional Iranian marriage in the Qajar period had various customs and ceremonies from the beginning to the end, and this ceremony is depicted in this rare copy of the Qajar painting and is decorated with poems by Hafez and Saadi related to the subject of the picture.
    Keywords: Customs, Iranian marriage, Painting, Qajar, traditional ceremony
  • Mohammad Afrough * Pages 209-241
    Carving is one of the oldest traditional and applied arts that has a long history among other arts. body sculpting and making all kinds of statues and memorial sculptures are a manifestation of the art of craving which has been common among all civilizations. the stone lion is one of the most prominent ritual and identity symbols in the Bakhtiari people, representing stone carvings and sculptures. this symbolic art has a long history among Bakhtiari. The reason for the creation of lions is simply a memorial aspect and in honor of the memory and name and memory of brave and courageous men in the tribe. Some findings of this article are: stone lions in Bakhtiari are divided into two old types. 1. abstract form and 2. new (modern - which is natural and realistic) and, in a limited way, abstract. abstract lions stand upright and lie on their backs, it has a variety of designs and decorations, a calm and neutral face and small and medium body and natural and modern faucets sit and stand, without pattern and decoration. They are often simple and have angry faces.
    Keywords: Anthropology of Art, Bakhtiari, Decoration, Identity, Masonry
  • Ayoob Omidi * Pages 243-271
    Gypsies are itinerant people who are scattered all over the world and have a set of different customs in their culture. For this reason, knowing their origin and familiarity with their way of life is beneficial in terms of anthropological research. Their importance and influence is so much that many poets mentioned their beauty and characteristics in their works. This research, which is a type of qualitative study, tries to investigate the origin, distribution, characteristics and approximate number of Gypsies households - based on Ilam and Kermanshah provinces - in different parts of Iran using field and library methods. . Using semi-structured interview and snowball method, the author has interviewed forty natives and Gypsies of Ilam and Kermanshah provinces.of these migrations took place through Kabul, they were called Kabuli, and gradually such an adjective was used as a general nickname for other immigrants. . Most of the gypsy men are tall and dark-skinned, who have tattoos on their hands and arms, and some of them work in jobs such as circumcision, shoemaking, blacksmithing, singing, making musical instruments and wooden tools; Some of their women, with green skin and tattoos on their chins and wrists, tend to beg and prostitute themselves.
    Keywords: Distribution, Gypsies, Ilam, Kermanshah, number of households, way of life
  • Pages 273-335
    The economy of Tribs (Khezzel, Malekshahi and Kalhor Aivan) is very simple and basic. which is based on production and consumption and generally based on sheep and goat breeding. So that the sheep can be considered the main pillar and the backbone of this economy, after the goat, it is considered the second domesticated animal in terms of number, which these nomads kept for the use of hair and fur, meat and skin. The combination of these two animals also represents the economic households status. In addition to keeping livestock, they engage in agriculture and trading with other communities, who offered most of their products in these exchanges. Therefore, the study of the economic system of the nomadic tribes living in the west of central Zagros (Ilam) can to some extent clarify many ambiguities in the prehistoric and historical eras (especially Kassites) and even later periods.This issue becomes important when we are faced with settlements and archeological data that indicate extensive economic and cultural exchanges between the western areas of central Zagros with the Mesopotamia areas, but the nature of these exchanges and their manner are unclear.
    Keywords: west central Zagros, Omads Economic System, Khezzel Tribe, Malekshahi Tribe, Kalhor Aivan Tribe
  • AMMAR AHMADİ * Pages 327-352
    During the history of Iran, the Russians have aggressively entered the territory of Azerbaijan, Iran four times, and the subject of this research is the fourth time the Russians entered. The subject of this research is specifically the third day of Shahrivar 1320, in which the theoretical framework of Georges Blandier with the concept of sacred political power was used. The identification of these special people from among the people living on the border of Azerbaijan from Bileh-Swar Mughan of Ardabil province to the border of Jolfai city of East Azerbaijan province and the collection of interviews started from 1387 and continued until 1398. The result of this anthropological research, in addition to the brief introduction of some border towns and villages of Azerbaijan and the social role of their people in the days of resistance, as well as the introduction and recognition of 102 people who died and sacrificed their lives for the sake of the homeland and the national and Islamic values ​​of Iran, but also to study and recognize as well as record It shows the spirit of patriotism and bravery of the border residents of Azerbaijan in defense of the territorial integrity of Iran.
    Keywords: Azerbaijan, border residents, Iran, September, 1320
  • Azam Alikhani * Pages 353-371

    This is an anthropological qualitative research with a descriptive-analytical method and with the aim of thematic analysis of the coordinates of studies that have focused on marriage documents - an example of written cultural materials in anthropology. So, by presenting a general and descriptive overview of this type of written works, classifying and extracting their characteristics, and then the research capacities of this category of works based on theoretical and methodological components have been evaluated in this research. The findings of this research introduce two categories of works in the field of the above studies, whose coordinates have enriched their research capacities and classified these capacities in four main axes. As a result of the existence of these capacities and, based on the anthropological insight, it is possible to draw a kind of perspective to gain knowledge of the mental structures of writers and researchers in the field of Iranian written cultural materials-documents-marriage.

    Keywords: Culture, Iran Anthropological insight, marriage documents, Theme Analysis, Written cultural materials